8 Mart 2010 Pazartesi

Kadir Topbaş Deprem konusunda uyardı

Topbaş'tan korkutan deprem senaryosu!
Topbaş, yaptıkları çalışmada olası bir depremde 30 bin insanın hayatını kaybedeceğini söyledi
Güncelleme:08 Mart 2010 14:16
Yorum Yaz
Yazdır
Eksenim'e Ekle
Arkadaşına gönder
RSS
SMS Servisi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Boğaziçi Üniversitesi ile yaptığımız çalışmada olası bir depremde 30 bin insanın hayatını kaybetmesi, 50 bin binanın ise yıkılması senaryosu var. Bunlar korkunç senaryolar" dedi.

Eminönü eski belediye binasının Şerefiye Sarnıcı üzerindeki ek binasının yıkım işlemine katılan Başkan Kadir Topbaş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Elazığ'da meydana gelen depremin hatırlatılması üzerine Başkan Topbaş, "Ulusumuza baş sağlığı diliyorum. Temennimiz bunların yaşanmaması ve yaşanmaması adına da önemli adımlar atılması gerekiyor. Eğer tekniği ve bilimi doğru kullanmazsak sonuçlarını acı karşılamak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

Topbaş, yıkım işlemi yapılan binanın da bilime uygun yapılmadığını ve risk taşıdığını ifade ederek, "Bu kadar önemli bir eserin üzerine yük konmuş. Doğal afetler karşısında insan bilim ve tekniği kullandığı takdirde bu riskleri minimize edebiliyor. Geçmişte de bir takım afetler yaşanmış. Tedbirleri alanlar bunları daha az hasarla atlatmışlar. Dünyanın birçok farklı ülkesinde farklı afetler yaşanmakta. Deprem bunların en acısı, en kötüsü. Şuanda Şerefiye Sarnıcı üzerindeki yapıda bir depreme çağrı demektir" şeklinde konuştu.

Tüm yapıları ortaya çıkartırken bilim ve tekniğe önem verilmesi gerektiğini kaydeden Topbaş, belediyeler, kamu kurumları ve hastanelerin kendi binalarını güçlendirdiğini, en büyük sıkıntının ise vatandaşların yaptığı binalarda yaşandığını söyledi. Kadir Topbaş, "Vatandaşın da yaptığı yapılarda bu hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Bu hassasiyeti göstermediğiniz takdirde risk taşır. Pakistan'daki depremde tek katlı kerpiç evler bile insanların hayatlarına mal oldu. Tek katlı binalar bile olsa, kerpiç yapılar bile olsa hayatınıza kast edebiliyor" dedi.

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'un yenilenmesi ve bu riskten kurtularak önemli bir yaşam alanı haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bununla ilgili yenileme alanları, kentsel dönüşüm alanlarını hayata geçirmek için adımlar attıklarını ancak ana muhalefetin seçimlerdeki söylemleri ile halkı korkuttuğunu söyleyen Topbaş, "Vatandaşı tedirgin ettiler, korkuttular. Dediler ki 'bu yerleri alıp birilerine peşkeş çekecekler.' Halbuki doğru olan muhalefeti ile birlikte diyeceklerdi ki mutlaka yapılmalı, bizde olsak yaparız. Yalnız yöntem şu olmalı demelilerdi. Ama maalesef Kartal'da, Maltepe'de, Sarıyer'de vatandaşı tedirgin ettiler. Peki, nasıl yenilenecek bu yapılar? Nasıl bu yapılar risk olmaktan çıkartılacak? Biz kendi içinde, vatandaşı bir yere taşımadan yenilemek zorundayız dedik. Ama maalesef ana muhalefet başta olmak üzere siyasiler, bunu siyasi menfaatlerine kullandılar. Maalesef vatandaşın birçoğunu da inandırdılar" ifadelerini kullandı.

Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığını hatırlatan Topbaş, bu konuda da hala itirazlar olduğunu söyledi. Başkan Topbaş, Boğaziçi Üniversitesi ile yaptıkları bir araştırmadan bahsederek, "Yaptığımız çalışmada olası bir depremde 30 bin insanın hayatını kaybetmesi, 50 bin binanın ise yıkılması senaryosu var. Bunlar korkunç senaryolar. Temennimiz böyle bir şeyin olmaması. Ancak şunu söylemek gerekir tedbiri almazsanız, istediğiniz kadar dua temennisinde bulunun. O nedenle önceden tedbiri almak gerekir. Burada bir kişi bile hayatını kaybetse, hayat bu sonuçta. İnsanların tedbirlerini alması gerekiyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

sohbet sohbet asansör nakliyat evden eve nakliyat evden eve taşıma sohbet Sohbet Odaları kelebek sohbet islami sohbet Seko sohbet film izle Aşk sohbet chatroulette rüya tabirleri güzel sözler sohbet sohbet odalari chat film izle Sohbet Et mynet sohbet sesli chat Web Tasarım Uçak Bileti müzik dinle chat chat siteleri chat kızlarla caht islami sohbet Web Tasarım sohbet travesti Sohbet sohbet müzik dinle şarkı dinle